Dromen tijdens een Fika

Dromen tijdens een Fika.

Deze blog schrijf ik in een ontmoetingsplek in Nijmegen. Ik weet eigenlijk niet of het nou een café, lunchroom, restaurant of eetcafe is waar ik nu ben. Eigenlijk maakt het ook niet uit. De ontmoetingsplek draagt in ieder geval de naam FIKA.

Bij Fika kun je een lekker kopje koffie drinken, een belegd smørrebrød of een lekkere salade bestellen. Er is uiteraard nog meerr, maar waardoor ik geintresseerd ben geraakt is dat er op de menukaart een uitleg staat van de naam Fika. Fika is een Zweeds woord voor koffiepauze. Daarnaast legt de begeleidende tekst uit dat het méér is dan dat: ‘De beste ideeën ontstaan tijdens een FIKA’ Veel belovend dus. Ik wacht rustig af. Misschien begint het straks te borrelen (in mn hoofd dan).

Inderdaad de beste ideeën ontstaan bij mij niet op kantoor. Meestal ontstaan ze onder de douche, tijdens een workout in het bos, op een vakantie of in mn dromen. Het is vanzelfsprekend dat er ook ideeën worden gevormd als je op je werk bent en achter je Imac zit. Maar meestal wordt mijn werkdag dan in beslag genomen door de hectiek van de dagelijkse werkzaamheden. Er is bijna geen tijd om even het werk los te laten, van je werkplek af te gaan en je hersenen rust geven om ideeën te vormen en het te laten borrelen.

Wat ik meestal doe om echt even helemaal los te komen van die dagelijkse ‘sleur’? Ik ga erop uit, drink een kop koffie buiten de deur, wandel een stuk in het bos of ga lekker met vakantie. Hier ontstaan voor mij de beste ideeën. Blijkbaar werkt voor mij de veranderende omgeving goed op het deel van mijn brein dat voor creativiteit zorgt, weet eigenlijk niet welke deel van mijn hersenen dat doen. Was het nou links of rechts? Afijn dat doet er ook niet toe. Creativiteit is voor mij een belangrijk onderdeel van mijn leven. Het is de spiegel van mijn gedachten en de uiting van mijn dromen. Als je dromen hebt en je wil dat die tot uiting komen, zorg er dan voor dat dat dan ook gebeurt. Het is heel makkelijk om van allerlei ideeën en dromen te hebben en te verlangen dat deze uitkomen, maar als je zelf geen actie onderneemt gebeurt er niks.

Vorig jaar zijn een aantal van mijn dromen uitgekomen. Ik leg je graag uit welke en hoe deze zijn uitgekomen. De eerste droom ging over het maken van een bedrijfsfilm. Al jaren had ik een idee om een film te maken waarin heel helder te zien is wat we doen en waarmee we onze opdrachtgevers kunnen helpen. Eind december was het een feit. Tijdens een borrel met eten en drinken heb ik hem gelanceerd in bijzijn van collega’s, bekenden en mensen waarmee we samenwerken. Doordat ik in september het idee omzette in een doel en hier een deadline aan koppelde kwam deze droom uit. Ofwel ik heb dus van een gedachte (droom) een doel gemaakt door actie te ondernemen.

Buitenland De tweede droom was de allergrootste (zakelijke) droom die ik had. Ik fantaseerde al een paar jaar over een opdracht in het buitenland. Het leek me een geweldige ervaring om een opdracht te doen buiten de grenzen van het bekende. Half mei 2015 was het zover. Ik werd gebeld door de director marketing van een groot internationaal bedrijf waar wij al langere tijd voor werken. Hij gaf aan dat hun ‘site’ (vestiging) in Bern een rebranding moest ondergaan. Rebranding? Jep, het wijzingen van een naam, logo, identiteit en alle andere communicatiemiddelen. Supergaaf! Niet veel later plande ik mijn eerste bezoek naar Zwitserland. Wow! een droom kwam uit. Inmiddels ben ik er een stuk of zeven keer geweest en is de klus zo goed als gereed. Het is super gaaf om internationaal zaken te doen en daar komt behoorlijk wat bij kijken. Ook hier geldt weer; spreek je dromen uit en laat het universum het werk doen. Maar laat mensen om je heen ook weten waarover je droomt. Hiermee activeer je gedachtestromen en die kunnen leiden tot mooie gebeurtenissen.

Lampenfabriek De derde droom is er eentje van de laatste tijd. Sinds oktober 2014 zijn we verhuisd naar de SplendorFabriek in Nijmegen. Een creatieve broedplaats voor ondernemers. Een oud karakteristiek pand waar vroeger lampen werden gemaakt. Wij huren daar een mooie ruimte op de 2e etage, maar dat werd al snel te klein. Nu was er een grote uitdaging, de SplendorFabriek zit helemaal vol, er was geen ruimte en er is zelfs een wachtlijst. Op de dag dat ik de ruimte huurde gaf ik de verhuurder aan dat als de buurman weg zou gaan ik zijn ruimte erbij wilde huren. Maar goed die buurman ging niet weg. Totdat er een buurman van 3 units verderop verhuisde. Toen dacht ik, dit is mijn kans om ook deze droom uit te laten komen. Ben in gesprek gegaan en we hebben een plan bedacht om mijn buurman te verhuizen naar de unit verderop in de gang. Kijk die buurman hoefde natuurlijk niet te verhuizen, dat heeft hij gewoon gedaan omdat hij het ons gunde te kunnen groeien. Ben hem natuurlijk zeer dankbaar. We zijn inmiddels aan het verbouwen en dat gaat goed! Maar hoe kwam deze droom dan uit? Door vanaf dag één te praten over mn droom. Met de verhuurder, de buurman en collega’s.

Even terug naar Fika, inmiddels heb ik een lekkere rosbiefsalade op en zijn er twee kopjes koffie voor me gemalen. Jullie zijn natuurlijk benieuwd naar het idee wat nu is ontstaan? Nou die is zeker ontstaan in de tijd dat ik deze blog schreef. Benieuwd naar mijn idee? Ik zal mijn volgende blog hierover schrijven.

Voor mij werkt dat dus erg goed; het ventileren van je dromen en ideéén. Als je wil dat ze uitkomen, onderneem dan actie!

Lees meer over Splendorfabriek Lees meer over Fika Bekijk hier onze bedrijfsfilm